Przysięgam, ale ten jeden raz daję popis przepisem. Czego zabraknąć na świątecznym stole nie powinno u należytej pani domu? Spoko, nie będzie lukrowanych zdjęć pierniczków i przepisu na kapuchę – będzie flacha. Trzeba mieszać i doprawiać śmietaną, więc to niemal gotowanie.

Trunek idealny dla matki dzieciom – jest tak skonstruowany, że z ilością nie da się przesadzić i po konsumpcji będzie można nadal zgrywać matkę-polkę-idealną.

Czego nam trzeba do wyprodukowania pierniczonego likieru?

– rumu – pół litra lub 500 ml, to drugie lepiej brzmi,
– Nutelli – mniejszy słoiczek, w którym do likieru muszą się ostać 4 pełne łyżki kremu,
– przyprawy do piernika – 3 łyżki,
– cukru pudru – 200 g,
– śmietanki lejącej się, czyli jakieś 30% – litr.

Wszystko należy stopniowo mieszać trzepaczką, zaczynając od rozpuszczenia Nutelli w alko. Do butelki, do lodówki, przed użyciem zamerdać dla utrwalenia stanu mieszaniny. Czuję święta na dnie mojej miski.

DSC_2622
DSC_2637

Nie martwcie się o nas, przygotowałam jeszcze to i przyjęłam dwa zaproszenia na Wigilię.

DSC_2510